Symposium 'slachtofferreizen bij partnergeweld'

Vrijdagmiddag 17 mei 2024

Tijdens dit symposium zullen de huidige ViNe-projectleiders, Pauline Aarten en Janne van Doorn, samen met onderzoeker Hanne Klapwijk de bevindingen van het slachtofferreizenonderzoek presenteren: met welke organisaties komen partnergeweldslachtoffers in contact in hun reis door de keten? En hoe ervaren ze deze reis? Waarom is het belangrijk om deze slachtofferreizen in kaart te brengen? Daarna gaan zij daarover met professionals en het publiek in gesprek. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Het symposium vindt plaats in het Kamerlingh Onnes Gebouw in Leiden.
Aanmelden voor dit symposium kan via deze link.

Programma

Het symposium wordt afgetrapt door Janne van Doorn over de methodologische innovaties in onderzoek naar slachtofferreizen. Zij zal hierbij ingaan op het gebruik van ‘experience sampling’ waarbij deelnemers van het onderzoek gevolgd worden in hun reis door middel van een app.

Daarna beschrijft Pauline Aarten de reizen die slachtoffers van partnergeweld hebben gemaakt door de juridische en hulpverleningsketen. Zij zal middels visualisaties de diverse paden die slachtoffers bewandelden in kaart brengen en daarbij inzichten geven in de ervaringen met het hulpverleningslandschap.

Hanne Klapwijk zal in haar presentatie een juridische blik werpen op slachtofferreizen, waarbij ze aandacht schenkt aan de knelpunten en mogelijkheden in de juridische aanpak van partnergeweld wanneer er kinderen bij betrokken zijn.

Tot slot zal er een plenaire discussie plaatsvinden waarbij de onderzoekers, het publiek en een panel van experts uit de praktijk reflecteren op de bevindingen en wat het betekent voor de aanpak van partnergeweld.

Belangrijke inzichten symposium 'slachtofferreizen bij partnergeweld'

Na afloop van het symposium zullen de belangrijkste opgedane inzichten hier gedeeld worden.