ViNe organiseert op vrijdagmiddag 11 oktober 2024 een symposium over het onderzoek naar slachtofferreizen bij partnergeweld. Het symposium vindt plaats in Leiden. Hier vind je meer informatie over het symposium.
Let op: dit symposium was in eerste instantie op 17 mei 2024 gepland, maar kon geen doorgang vinden. De nieuwe datum is 11 oktober 2024.
In onze 17e nieuwsbrief staan we stil bij het belang van een trauma-geïnformeerde aanpak, zowel bij slachtoffers als bij daders in een strafrechtelijke context. Middels verscheidene bijdragen gaan we dieper in op wat een trauma-geïnformeerde aanpak inhoudt en hoe dit binnen het strafrecht vorm kan krijgen. Indien je meer wilt leren over dit onderwerp, kun je op de laatste pagina van de nieuwsbrief je inschrijven voor een eendaagse cursus/studiedag op 9 februari 2024.
Onze 16e nieuwsbrief staat in het teken van de Victimology Summer School (VSS) 2023. Tijdens de VSS – georganiseerd door Slachtofferhulp Nederland, ViNe en het NSCR – zijn we met een interdisciplinair gezelschap van wetenschappers, professionals en samengekomen om de verdieping op te zoeken in perspectieven op online slachtofferschap. Middels plenaire en thematische sessies zijn zowel de psychosociale als de juridische benadering van online slachtofferschap meegenomen. In deze nieuwsbrief blikken we terug op alle sessies die gehouden zijn tijdens de VSS. De nieuwsbrief wordt afgesloten met een vacature: ViNe is op zoek naar nieuwe projectleiders!
In deze 15e nieuwsbrief besteden we aandacht aan het thema ‘Stereotypen en vooroordelen over slachtofferschap’. We beginnen met een voorwoord van Janne van Doorn over waarom we stereotyperen en wat voor gevolgen dat heeft voor slachtoffers. Hierna volgt een bijdrage van Alice Bosma, onderzoeker bij het NSCR, over de stereotypische gedachte dat een ‘echt’ slachtoffer aan bepaalde criteria moet voldoen. Vervolgens gaan we in op de keerzijde van stereotyperen: de rol van vooroordelen in reacties op slachtofferschap. Gudule Koene vertelt over haar slachtofferervaring na huiselijk geweld en de vooroordelen waar ze mee te maken kreeg vanuit haar sociale omgeving en professionals. Thomas Garrod-Pullar, directeur van MenAsWell, vertelt over de vooroordelen rondom mannen die slachtoffer worden van seksueel geweld. Nathalie Franse, communicatieadviseur Fonds Slachtofferhulp, legt uit wat de stereotypen en vooroordelen zijn rondom online seksueel misbruik. Vervolgens is er een bijdrage van Eva Mulder, research fellow bij het NSCR, waarin ze vertelt over de stereotypen die heersen bij relatief onbekende fenomenen van slachtofferschap: microagressies. Hierna volgt een reflectie van een nabestaande over de vooroordelen over, maar ook de voordelen van, sociale steun na een slachtofferervaring.
Tezamen met Slachtofferhulp Nederland en het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), organiseert ViNe op 31 augustus en 1 september 2023 de Victimology Summer School. Dit jaar staat die in het teken van online slachtofferschap. De titel luidt: ‘Van ongrijpbaar naar (be)grip – Perspectieven op online slachtofferschap’. Gedurende 2 dagen wordt het thema online slachtofferschap uitgediept door middel van lezingen, workshops en uitwisselingen.
In deze eerste nieuwsbrief van 2023 – nummer 14 uit de reeks – staan we stil bij de randen van de victimologie – onderwerpen die we wellicht in eerste instantie niet als victimologisch zouden bestempelen en vragen opwerpen als: Wat is slachtofferschap en wie zien wij eigenlijk als slachtoffer? We beginnen de nieuwsbrief met de vraag: Wat betekent slachtofferschap? Antony Pemberton geeft antwoord op deze vraag en schenkt daarbij ook aandacht aan de victimologie als wetenschapsdiscipline. Alice Bosma en Sophie Koning trachten deze vraag vanuit een strafrechtelijk perspectief te belichten. Hierna besteden we aandacht aan de slachtoffer-daderoverlap. Pauline Aarten beschrijft deze overlap in partnerdoding en Esther van Ginneken beschrijft de aanwezigheid van slachtofferschap en slachtoffer-daderschap in detentie. Vervolgens vertelt André de Zutter in zijn bijdrage over waarom valse aangeefsters van verkrachting geen slachtoffers zijn. Janine Janssen vraagt in haar bijdrage om (victimologische) aandacht voor dieren. We eindigen de nieuwsbrief met overige nieuwtjes, waaronder aandacht voor het recentelijk verschenen boek ‘What works: Effectieve ondersteuning voor slachtoffers’ en een save-the-date voor de Victimology Summer School.
In onze laatste nieuwsbrief van 2022 – Samen reflecteren: kennisuitwisseling in de loop van 2022 naar 2023 – staan we stil bij de inzichten die we in 2022 hebben opgedaan: welke initiatieven zijn er ontplooid? Welke succesvolle trainingen hebben er plaatsgevonden? Welke onderzoeksrapporten zijn er uitgekomen? Daarnaast zullen we ook vooruitblikken op 2023: welke belangrijke initiatieven staan er in de steigers? Onze ViNe-leden hebben niet stilgezeten! Een aantal specifieke ontwikkelingen zullen we in deze nieuwsbrief uitlichten, met bijdragen van onder andere onze ViNe-leden Nicole van Gelder, Danielle Lako, Suzanne Bouma, Gert Jan Slump en Marianne Cense.