Agenda

Hier kun je een overzicht vinden van congressen, bijeenkomsten en trainingen relevant voor ViNe.

Organiseert u een congres, bijeenkomst of training dat mogelijk interessant is voor de netwerkleden van ViNe? Laat het ons weten.

Agenda

ViNe bijeenkomsten

Symposium ‘slachtofferreizen bij partnergeweld’ op vrijdag 11 oktober 2024 van 13:00-17:00, Leiden

Tijdens dit symposium zullen de huidige ViNe-projectleiders, Pauline Aarten en Janne van Doorn, samen met onderzoeker Hanne Klapwijk de bevindingen van het slachtofferreizenonderzoek presenteren: met welke organisaties komen partnergeweldslachtoffers in contact in hun reis door de keten? En hoe ervaren ze deze reis? Waarom is het belangrijk om deze slachtofferreizen in kaart te brengen? Daarna gaan zij daarover met professionals en het publiek in gesprek. De middag wordt afgesloten met een borrel.

Aanmelden voor dit symposium kan via deze link.

 

Eendaagse cursus/studiedag op 9 februari 2024 met thema ‘trauma-geïnformeerde rechtspleging’

Over de cursus
Tijdens deze eendaagse cursus staat het thema ‘trauma-informed justice’ centraal. Meer specifiek zal aandacht worden besteed aan de emotionele verwerking en trauma bij slachtoffers en nabestaanden en anderzijds aan de emotionele doorwerking bij professionals en de rol ervan bij oordelen en beslissingen. De dag is ingedeeld in de volgende twee onderdelen:

Eerste deel: Emotionele verwerking en trauma bij slachtoffers en nabestaanden
In het eerste deel van deze eendaagse cursus wordt ingegaan op de emotionele verwerking van slachtofferervaringen. Centraal staat de vraag: wat doet het misdrijf met het slachtoffer/de nabestaande? In het bijzonder zal aandacht worden besteed aan de verstoringen die hierin kunnen optreden, de psychische klachten die van deze verstoringen het gevolg kunnen zijn (bijv. PTSS, traumatische rouw) en de implicaties die deze klachten hebben voor de omgang met slachtoffers. Dergelijke inzichten kunnen bijdragen aan het begrip voor (reacties van) slachtoffers, alsmede aan traumasensitief werken. Hierop aansluitend zal ook aandacht besteed worden aan de vraag: wat doet het recht met het slachtoffer/de nabestaande?

Tweede deel: Emotionele doorwerking bij professionals en de rol ervan bij oordelen en beslissingen
In het tweede deel van deze eendaagse cursus wordt stilgestaan bij de emotionele doorwerking die kan ontstaan in contact met emotionele en/of getraumatiseerde slachtoffers. Centraal staat de vraag: wat doet het slachtoffer/de nabestaande met de professional? Bijzonder aandacht zal worden besteed aan zogenaamde spill-over effecten van emoties, emotieregulatie en de rol die een confrontatie met emotionele en/of getraumatiseerde slachtoffers kunnen spelen bij oordelen en beslissingen.

Hoofddocenten
Prof. dr.mr. Maarten Kunst, Hoogleraar Criminologie Instituut voor Strafrecht en Criminologie Universiteit Leiden
Dr. Janne van Doorn, Universitair Docent Criminologie Instituut voor Strafrecht en Criminologie Universiteit Leiden
Prof. dr. Jos de Keijser, Bijzonder hoogleraar Psychologie Rijksuniversiteit Groningen

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor iedere professional in de (straf)rechtsketen die te maken heeft met slachtoffers. De voertaal van deze cursus is Nederlands.

Niveau
Er is geen voorkennis vereist, minimaal een HBO-vooropleiding.

NOvA-punten
Het congres is geaccrediteerd met 4 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’).
Voor overige beroepsorganisaties is het mogelijkheid een certificaat van deelname aan te vragen.

Aanmelden kan via deze link.

 

Victimology Summer School op 31 augustus-1 september in Amersfoort

Op 31 augustus en 1 september 2023 vindt de vijfde editie van de Victimology Summer School plaats. Dit jaar staat die in het teken van online slachtofferschap. De titel luidt: ‘Van ongrijpbaar naar (be)grip – Perspectieven op online slachtofferschap’.

Vragen die aan bod komen:
Hoe ziet online slachtofferschap er uit?
Wat is de impact van online slachtofferschap?
Hoe helpen we de weerbaarheid van slachtoffers te vergroten?
Hoe zorgen we ervoor dat slachtoffers recht en herstel vinden?

De Victimology Summer School is bedoeld voor (beleids-)medewerkers, wetenschappers, ketenpartners en studenten die werkzaam zijn op het gebied van slachtofferzorg en onderzoek doen naar slachtofferschap.

De Summer School draait om het delen van kennis van en nieuwe inzichten over de maatschappelijke positie van slachtoffers, slachtofferrechten en slachtofferzorg. Tijdens interactieve lezingen en thematische sessies van inspirerende sprekers verbreden de deelnemers hun kennis, delen ervaringen en ontmoeten elkaar. Dit unieke evenement wordt georganiseerd door Slachtofferhulp Nederland, het kennisnetwerk Victimologie in Nederland (ViNe) en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Praktische informatie en aanmelden
Datum: Donderdag 31 augustus en vrijdag 1 september 2023
Locatie: De Observant in Amersfoort
Kosten: € 450,- (inclusief lunch en borrel op beide dagen & diner op dag 1). Studententarief € 150,-.

Aanmelden kan via de website van Slachtofferhulp Nederland.

 

Symposium ‘De ‘randen’ van de victimologie’ op donderdag 19 januari 2023 van 09:30-16:00, Leiden

Wie zien wij als slachtoffer? Wat betekent slachtofferschap? Tijdens dit symposium staan we stil bij de groepen die we wellicht niet zo snel als slachtoffer bestempelen en daardoor aan ‘de rand van’ de victimologie staan. Zo vertelt Esther van Ginneken over slachtofferschap in detentie, André de Zutter over liegende slachtoffers en geeft Antony Pemberton een reflectie op de vraag ‘wat is slachtofferschap?’

Locatie: Kamerling Onnes Gebouw, Universiteit Leiden, Leiden
Tijd: 9:30-16:00 (incl. lunch en netwerkborrel)

Aanmelden voor dit gratis symposium kan via deze link.

 

Symposium ‘Partnergeweld: Verbinding tussen onderzoek en beleid’ op dinsdag 11 oktober van 10:00-16:00, Den Haag

Op dinsdag 11 oktober organiseert het Onderzoekersnetwerk Partnergeweld, in samenwerking met ViNe, het symposium ‘Partnergeweld: Verbinding tussen onderzoek en beleid’. Deze bijeenkomst zal op locatie plaatsvinden zodat we tussen de sessies ook met elkaar kunnen netwerken.

Locatie: Hotel Babylon (naast Den Haag CS)
Datum en tijd: 11 oktober van 10:00-16:00 (incl. lunch en borrel)
Aanmelden via deze link.

Let op: er is plek voor max 50 deelnemers.

 

Victimology Summer School op 1-2 september in Amersfoort

De Victimology Summer School 2022 is dit jaar op 1 en 2 september 2022. Het thema is ‘Veiligheid voor slachtoffers: maatwerk in een veranderend veiligheidsklimaat’. De Summer School is bedoeld voor (beleids-)medewerkers, wetenschappers, ketenpartners en studenten in dit vakgebied. De Summer School wordt georganiseerd door Slachtofferhulp Nederland in samenwerking met het kennisnetwerk Victimologie in Nederland (ViNe) en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

Voor aanmelding zie website van Slachtofferhulp Nederland.

 

ViNe-symposium ‘Morele verwondingen’ op vrijdag 3 juni van 13:00-15:00, online

Op vrijdag 3 juni organiseert ViNe het symposium ‘Morele verwondingen’. Tijdens dit symposium staat het thema morele verwondingen (moral injury) centraal. Er zal antwoord worden gegeven op vragen als: wat is het, bij wie komt het voor, en hoe kunnen we het behandelen?

Voor meer informatie over het programma en de aanmeldlink, zie deze flyer. Aanmelden kan ook direct hier.

 

ViNe-symposium ‘Rouw na verlies’ op vrijdag 25 maart van 14:00-16:00, online

Op vrijdag 25 maart organiseert ViNe het symposium ‘Rouw na verlies’. Tijdens dit online symposium staan we stil bij de wetenschappelijke en praktische inzichten omtrent (complexe) rouw na verlies, de behandelmogelijkheden en de effecten van rouw(behandeling) op een individu.

De flyer inclusief aanmeldlink vindt u hier.

 

Overige bijeenkomsten

24 juni 2022, 09:30, Kamerlingh Onnesgebouw, Leiden
Tweede bijeenkomst Cultures of Victimology

Graag zouden we u uitnodigen voor de tweede bijeenkomst van Cultures of Victimology, ditmaal in de vorm van een eendaags symposium, op 24 juni 2022 in het Kamerlingh Onnesgebouw van de Universiteit Leiden. Aanvang om 09.30u, einde nader te bepalen. Wij definiëren ‘culturele victimologie’ als het onderzoeksgebied dat slachtofferschap, in de breedste zin, en de reacties daarop bestudeert vanuit cultureel perspectief. Dit evenement heeft als doel om wetenschappers uit vele verschillende vakgebieden met een onderzoeksinteresse in culturele perspectieven op slachtofferschap samen te brengen. Zo kunnen wij van elkaar leren, zodat we in de toekomst kunnen samenwerken en uiteindelijk baanbrekend nieuw interdisciplinair, namelijk cultureel victimologisch, onderzoek kunnen creëren.

Meer informatie is beschikbaar, en registreren kan, voor 17 juni 2022, via deze link:
https://www.eventbrite.co.uk/e/tweede-meeting-cultures-of-victimology-tickets-220539980017

CFP: stuur voor 10 mei een abstract van 300 woorden en een korte bio (50w) naar i.a.ras@law.leidenuniv.nl. Presentaties zijn 20 minuten (powerpoint is mogelijk), met 10 minuten voor vragen. Presentaties mogen zowel in het Nederlands als in het Engels zijn. Respons volgt op 16 mei.

 

Woensdag 2 februari 2022, ReeHorst Ede
Congres Huiselijk geweld

1,2 miljoen mensen van 16 jaar en ouder gaven begin 2021 aan in de voorgaande 12 maanden slachtoffer te zijn geweest van een vorm van huiselijk geweld. Dat begint vaak klein. Voor sociaal professionals is het daarom zaak om de signalen in een vroeg stadium te (her)kennen en te bespreken. Hoe je dat doet, hoor je bij de 5e editie van het congres Huiselijk geweld op 2 februari 2022.

Met een vernieuwd programma
Tijdens het congres Huiselijk geweld komen de meest actuele onderwerpen aan bod:

  • Onderzoek naar kindermishandeling – Marielle Dekker
  • Hoe ga je om met een pleger? – René Haring
  • Hoe pak je ouderenmishandeling aan – Nelleke Westerveld
  • Partnergeweld: wie is het probleem? – Ester Wijnen
  • Het doorbreken van het zwijgen – Hameeda Lakho

Huiselijk geweld eerder signaleren om je cliënt beter te begeleiden
Door middel van effectieve interventies, praktijkvoorbeelden en tools worden de laatste inzichten over huiselijk geweld gedeeld. Na elke lezing gaan we met elkaar (sprekers en jij als bezoeker) in gesprek om zo tot extra verdieping te komen. Zorg dat je erbij bent!

Meer informatie en inschrijven >>

 

2 en 3 december 2021, 9:30-16:30, Den Haag
Tweedaagse workshop Signalering en aanpak van partnergeweld
Op 2 en 3 december organiseert Universiteit Leiden, in samenwerking met Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving, een gratis tweedaagse workshop met als thema: Signalering en aanpak van partnergeweld. In deze workshop wordt een overzicht gegeven van de verschillende perspectieven op en kenmerken van partnergeweld, de complexiteit van dit fenomeen en de uitdaging die dit met zich meebrengt voor de aanpak. Samen met de deelnemers combineren we wetenschappelijke inzichten met inzichten uit de praktijk en bekijken we hoe we deze kennis kunnen toepassen in de aanpak van partnergeweld. Meer informatie over deze workshop kunt u hier vinden.

Locatie: Den Haag
Kosten: gratis, inclusief lunch
Voor wie: ervaringsdeskundgigen, practitioners en beleidsmedewerkers

 

24 september 2021, 10:00-12:30, Oude Sterrewacht Leiden
Culturele perspectieven op slachtofferschap

COST ACTION 18121: CULTURES OF VICTIMOLOGY
Netherlands & Flanders national meeting

Deze National Meeting definieert ‘culturele victimologie’ als het onderzoeksgebied dat slachtofferschap, in de breedste zin, en de reacties daarop bestudeert vanuit cultureel perspectief, en heeft als doel om wetenschappers uit vele verschillende vakgebieden met een onderzoeksinteresse in culturele perspectieven op slachtofferschap samen te brengen. Zo kunnen wij van elkaar leren, zodat we in de toekomst kunnen samenwerken en uiteindelijk baanbrekend nieuw interdisciplinair, namelijk cultureel victimologisch, onderzoek kunnen creëren.

Tijdens de (eerste) National Meeting zullen Martin Hoondert (TiU) en Bas van Stokkom (Radboud) vertellen over wat ‘culturele victimologie’ voor hen betekent. Daarna zullen we in break-out sessies nader kennismaken, en creatief sparren over mogelijke richtingen voor samenwerkingen.

De voertaal van dit evenement is Nederlands, maar wij peilen ook graag de interesse van niet-Nederlandstalige wetenschappers in een vergelijkbaar toekomstig evenement. Niet-Nederlandstalige wetenschappers kunnen contact opnemen met Ilse Ras: i.a.ras@law.leidenuniv.nl.

Meer informatie is te vinden in deze flyer.
Registreren kan tot en met 17 september.