Bio Sonja Graansma
Op 8 september 2003 stond op 20-jarige leeftijd mijn leven op z’n kop. ’s Avonds laat ben ik van mijn fiets getrokken en onder bedreiging van een mes verkracht door een man die later voor meerdere delicten werd veroordeeld. Naast alle angst en onzekerheid ná dat moment, heb ik me erg alleen gevoeld. Pas toen ik in 2016 mijn eigen verhaal uitbracht in het boek ‘Losse haren – leven na verkrachting’, lukte het mij om iets te delen van al die emoties die in mij omgingen.
Na het uitbrengen van mijn verhaal in boekvorm heb ik vanaf 2016 en zeker in de periode na #metoo verschillende media te woord gestaan. Sindsdien draag ik ook vanuit materiedeskundigheid bij aan kennis, visie, beleid en innovatie door het geven van lezingen, gastlessen en deelname aan klankbordsessies bij diverse organisaties zoals Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Utrecht, Unie van Soroptimisten, Ministerie J&V, Centrum Seksueel Geweld en Openbaar Ministerie.
Om het herstel na seksueel geweld te bevorderen ben ik in 2021 met Gert Jan Slump vanuit Stichting Restorative Justice Nederland samen met materiedeskundigen (slachtoffers en naasten) en diverse organisaties waaronder Slachtofferhulp Nederland, Perspectief Herstelbemiddeling het project “Herstelcirkels” gestart. Dit project heeft als doel het bevorderen van herstel, verbinding, vertrouwen én veerkracht en is mede mogelijk gemaakt door Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.
Het is mijn missie om..
Ik geloof in Herstelrecht, bottom up innovatie vanuit de expertise van hen die getroffen zijn door impactvolle omstandigheden en Nothing about us without us. De kracht, stem, regie en het eigenaarschap mogen terug naar de mensen waar regie en stem van weggenomen zijn. Ik geloof in vergaande participatie door inzet van methoden zoals community processing en social design.