Slachtoffers van discriminatie / hate crime

In dit dossier is informatie gebundeld omtrent slachtoffers van discriminatie/hate crime. Onderaan het dossier vindt u welke ViNe netwerkleden zich met dit onderwerp bezighouden.


Actualiteiten en handige links

Secondant (2020): Slachtoffers van haatcriminaliteit willen empathie en erkenning

Organisaties

Slachtofferhulp Nederland biedt praktische, emotionele en juridische ondersteuning aan slachtoffers van hate crime. Dat kan in de vorm van een (anoniem) gesprek of chat met een medewerker, daarnaast faciliteren ze contact met lotgenoten en biedt hun website nuttige informatie aan slachtoffers van verschillende vormen van hate crime.

Roze in Blauw is het landelijke politienetwerk waar LHBTI+ personen die slachtoffer worden van hate crime melding kunnen maken. Hiermee wordt geprobeerd de aangiftebereidheid te stimuleren.

Kennis en expertise

Recente projecten en/of publicaties op het gebied van slachtofferschap van discriminatie/hate crime:

Van der Aa, S., Claessen, J., & Hofmann, R. (2020). Speciale behoefte van slachtoffers van hate crime ten aanzien van het strafproces en de slachtofferhulp. Een onderzoek in opdracht van het WODC.

Feddes, A. R., & Jonas, K. J. (2020). Associations between Dutch LGBT hate crime experience, well-being, trust in the police and future hate crime reporting. Social Psychology, 51(3), 171–182. https://doi.org/10.1027/1864-9335/a000409

FRA (2016). Ensuring justice for hate crime victims: professional perspectives.

Schuyf, J. (2021). Geweld tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Een onderzoek in opdracht van het WODC.